Klubben 40 år!

L1060654
Kake i forbindelse markeringen 40 år

Klubben 40 år!

Den 14.01.18 kl.14.00 ble alle medlemmer og venner av Gresk Norsk Kulturklubb invitert til feiring av klubbens første 40 år. Hele 60 stk hadde funnet veien til klubben!

Klubben ble stiftet den 15. januar 1978 etter initiativ av et lite gresk/ norsk miljø som hadde etablert seg i Oslo og som hadde stort engasjement for Hellas på den tiden. Klubbens første navn var Gresk Kulturklubb (jf. vedtekter ved konstituerende møte i Oslo den 9.02.78) og styrets sammensetning var som følger;

Formann: Georgios Lelakis.

Viseformann: Eva Mølsæter.

Kasserer: Karin Borg Fosmo.

Styremedlem: Kiriaki Samuelsen.

Sekretær: Elisabeth Skolem Hanssen

Varamenn: Carl Andreassen og Grethe Støkket.

Klubbens formål var å knytte og utvikle kulturelle og vennskapelige forbindelser mellom Norge og Hellas og bidra til å øke forståelsen mellom de to land. Denne paragrafen er i dag endret og lyder som følger; klubben skal arbeide for å fremme forståelse og kulturutveksling mellom de to nasjoner, og den skal være upolitisk. Ikke totalt ulikt, men allikevel endret.

På generalforsamlingen i 1980 ble det fremmet forslag av Siri Hofsli for å endre klubbens navn fra Gresk Kulturklubb til Gresk Norsk Kulturklubb og alle oss kjent så ble det godkjent og det heter vi den dag i dag.

Under markeringen av klubbens 40 års dag holdt u.t en tale og videre ble Arkadiakoret presentert og fremførte to sanger. Deretter talte Kiriaki Papadopoulou Samuelsen, medlem av det første styret i klubben, om hennes deltakelse opp gjennom årene.

Mange medlemmer og venner hadde funnet veien til klubbens lokaler for å markere dagen. Klubbens første formann, Lelakis, var også tilstede sammen med flere av klubbens første styremedlemmer.  Etter at talene var gjennomført ble kaken skjært opp av u.t og Lelakis. Den første og nåværende lederen.

Mange medlemmer hadde mange historier å dele og Marit Buer tok ordet og fortalte om hvor mye dansen og klubben har betydd for henne. Tilbakemeldinger fra flere medlemmer og venner tyder på at klubben er en del av dem alle som et sosialt møtepunkt, og alle setter stor pris på arbeidet styret har gjort opp gjennom årene helt siden 1978.

Arbeidet for å fremme gresk kultur i Norge fortsetter også i 2018. Det nåværende styret arbeider aktivt med å gi et variert tilbud til våre medlemmer som kan passe alle aldersgrupper og nasjonalitet. Vi er avhengig av tilbakemeldinger og ønsker og setter stor pris på om dere sender oss forslag om hva dere ønsker å høre/ se i årene som kommer.

Tusen takk for de første 40 år, vi gleder oss til de neste 40!

Mvh på vegne av styret

Marlene Falieras

 

U.ts tale for markeringen av klubbens første 40 år:

Velkommen til dere alle sammen og Gratulerer med dagen! For oss i det nåværende styret er det kjempe morsomt å kunne være med på å markere de 40 første årene til Den Gresk Norske Kulturklubben. Flere her i dag har vært med på å drive klubben i mange år og mange av dere kommer til å bidra til at klubben kommer til å drives videre. Det er fint å kunne kalle oss en rent frivillig ideell organisasjon og nå med god økonomi!
Under forberedelsene til denne markeringen så fant vi ut at GNK ikke har et ordentlig systematisk arkiv, heller en oversikt over alle bidragsytere og styremedlemmene opp gjennom tidene. Dette er litt leit og vi håper at vi har noen historieinteresserte blant oss her i dag som kunne tenke seg å ta utfordringen og lage en liten komite – og kanskje fått til å samle hele vår historie under ett. Men, blant våre gode medlemmer og venner fant vi ut at Aud Engen og Tom Grenager har samlet alle GNK nytt opp gjennom tidene. Jeg tilbragte noen timer og gikk gjennom alle sammen og nå har vi en oversikt over alle styrene fra 1990 og frem til i dag.

Det første GNK Nytt som kom ut i februar 1991 førte til at det var rekordstor deltakelse på nasjonaldagsfeiringen 15. mars 1991 med hele 200 deltakere! På den festen så gjennomførte de en spørreundersøkelse for å finne ut hvilke ønsker medlemmene hadde for fremtidige arrangementer. Det som jeg syns er veldig morsomt er at det kan virke som at medlemmene i 91 og medlemmene i 2017 ønsker det samme! Resultatet var mer gresk dans, flere kurs, mer kultur og flere nasjonaldagsfeiringer. Og det er jo det vi driver med i dag. På en måte er det godt å vite at vi driver klubben i dag i god tradisjon med hva som var ment når de opprettet den 15. januar 1978.

Fra gjennomgangen av GNK Nytt viser det seg at etter noe tid i Sporveisgata og  Torgata 32 (kort tid), flyttet klubben sammen med den Greske Foreningen inn i Brugata 3 c den 01. juni 1991 og som de fleste av dere kjenner til så flyttet vi inn her i Storgata 32 den 01.01.16 og nå med avtale om at vi kan være her noen år til.

Klubben har den siste perioden økt sine kulturarrangementer og får sin største inntekt fra kursene som vi arrangerer i tillegg til medlemsavgiften som vi er så avhengig av. På nittitallet var det ca. 7 arrangementer i året, og nå så er det jo nesten 2 arrangementer i måneden.

Utifra oversikten av styremedlemmer ser jeg at det er mange styremedlemmer som har bidratt lenge og mye med å drifte klubben opp gjennom årene. Dette kan vi se også den dag i dag med vårt nåværende styre. Jeg startet min karriere i GNK i 2006 som språklærer og gikk deretter over som styremedlem og danselærer i 2007. Bortsett fra et friår har jeg vært fast deltaker i klubbens styre siden den gang. Mens vår nestleder Camilla kom inn i styret i 2012, Tone og Synnøve kom inn i styret i 2013 og Annie og Britt ble valgt inn i 2014. Anne, Katerina og Kjersti ble valgt inn i 2016, mens vår etterlengtede mann Helge ble en del av styret i 2017. Nå forbereder vi oss til enda et valg der nye medlemmer er planlagt inn og gamle går ut. Det er virkelig morsomt å være en del av denne kulturklubben.

Men nok om det, dagen i dag! Det er derfor vi er her! Vi skal feire. Det blir kake og kaffe og Kiriaki Papadopoulou Samuelsen skal si noen ord som medlem av det første styret i GNK i 1978. Før det har vi fått Arkadiakoret til å fremføre et par sanger for oss. Arkadiakoret ble under navnet «Det Greske Kor» opprettet i 1981 og dirigenten var på den tiden Inger Marie Larsen. Koret nådde raskt suksess og var på turne rundt omkring i Norge. Den første Hellasturen ble gjennomført i 1988 med sagerinnen Marilena Zlatanou som kort tid etter overtok stafettpinnen som dirigent. GNK har alltid hatt et godt samarbeid med Arkadiakoret og derfor er det en utrolig stor glede at de er her med oss i dag.

Vi takker for de 40 første år og vi gleder oss til de 40 neste! Hipp hipp hurra!

 

I etterkant av talen ble det oss beskjed at Den Greske Kor ble opprinnelig dannet av Foula Eriksen under navnet «Oi Seirines». Koret ble opprettet noen år før «Det Greske Kor». Det er knyttet store usikkerheter til hva, hvor og hvem som deltok i koret. Ta kontakt med oss eller Arkadiakoret hvis du har informasjon om dette.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *